MySQL server has gone away

Feil meldingen  “MySQL server has gone away” kan også ha ganske mange forskjellige grunner, men felles for alle er at tilkoblingen til MySQL-serveren slås av uventet på en eller annen måte. Her lister vi de vanligste grunnene til at dette skjer og hva man kan gjøre med det.

For stor pakke sendes til serveren

En MySQL-server har en grense på hvor store pakker som kan sendes til den. Den eksakte verdien kan forandres av administratorene for databasen. Hos oss ligger dette på 10MB.

For der meste påvirkes man ikke denne av denne grensen, men for de som lagrer filer i databaser så kan den stelle til en del feil. Man burde ikke lagre vanlige filer i databasen. Disse burde istedet lagres som de er sammen med deres nettfiler. Trenger man noen informasjon om det i databasen kan man lagre søkeveien til filen i databasen.

Dette kan også skje om man gjør store INSERT eller REPLACE spørsmål, man burde da prøve å gjøre disse i mindre brikker istedenfor for alle på en gang.

Serveren ga timeout

En veldig vanlig grunn for at serveren når opp til timeout-grensen den har før den stenger koblingen til klienten. F.eks kan dette skje fordi systemet hvor man sender ut nyhetsbrev eller lignende. Disse skriptene kjører oftest ganske lenge. Noe som gjør at de under den tiden de kjøres rekker å miste database-koblingen.

Også denne timeout er en innstilling i MySQL-serveren som kan forandres av administratoren. Hos oss er den satt til 60 sekunder, så etter 60 sekunder inaktivitet kommer serveren til å stenge koblingen.

Noen mindre vanlige grunner

Det finnes noen saker til som kan gi denne feilmeldingen. De er da ikke noe særlig vanlige, men forekommer.

Man kan få feilmelding om administratoren for en database avbryter en forespørsel med KILL-kommando. Dette skjer ytterst sjeldent og om vi noen gang gjør en slik handling kommer vi til å kontakte den påvirkede kunden om hva som har skjedd og hvor det burde behandles.

Stiller man spørsmål til databasen etter at man har stengt koblingen kommer dette selvfølgelig ikke til å virke og det kan resultere i en feilmelding lik “MySQL server has gone away”.

Feilen kan også komme opp med forstyrrelse med det underliggende nettverket, noe som da er usannsynlig at skulle skje hos oss. Ettersom vi har en veldig tilgjengelig kapasitet og til deler har konstant overvåkning av vårt nettverk.

Tredjeparts-applikasjoner

Dersom du ikke selv skriver koden som kjøres eller om du ikke har leid inn programvarene eller webbyrå så er det ofte litt vanskeligere å feilsøke. Det du da kan gjøre er å først kontrollere dersom det finnes noen oppgraderinger til den applikasjonen du kjører (F.eks  WordPress, Joomla, Zencart osv.)

Om du allerede har tilgang til siste versjon kan du kontrollere om det finnes noen i dokumentasjonen for applikasjonen om dette, alternativt søk på Google om feilen og den applikasjonen.

Siste utvei

Lykkes du fortsatt ikke å løse det kan du selvfølgelig kontakte vår Support så ser vi på hva det kan være som gjør dette. Husk at vi ikke har noen script-support og slike saker blir behandlet som tiden tillater.