Inntrengning på siden

Får du opp dette bildet når du besøker siden din?:

Om ditt nettsted har blitt hacket eller infisert av virus, Kan det være en god idè å starte med å gå igjennom denne guiden:

Når Inntrengning av denne typen skjer så er det smart å bytte passord på alle steder du kjenner passende, for eksempel FTP, e-postkonto, Loopia Kundesone, databaser og lignende.
Det kan, i teorien, være et problem som berører en eller flere datamaskiner dere bruker som arbeidsstasjoner. Så kalte trojanere (https://no.wikipedia.org/wiki/Datavirus) kan snike seg inn selv om man er forsiktig. Om dette har skjedd kan både e-post og/eller FTP konto ha blitt stjålet.

• Start ved å gå igjennom arbeidsstasjoner med et godt antivirus-program. Om du ikke har et antivirus program så finnes det flere forskjellige gratisvarianter på Internett, nedfor ser du noen eksempler:

Avira

Avast (krever gratis registrering, men er et godt program)

AVG

Ad-aware

Microsoft Security Essentials

• Du kan så legge opp en midlertidig side, som viser at nettsiden gjennomgår vedlikehold.
  • Last deretter ned alt material og ta det bort fra nettsiden.
  • Bytt nå passord for FTP, Loopia Kundesone og eventuelle databaser.
  • Gå nøye igjennom materialet du lastet ned for å se hvor angriperen tok seg inn.
  • Når dette er gjort  og problemet er løst, vennligst se igjennom at alle tredjeparts komponenter man bruker er oppdatert til siste versjon. F.eks Joomal eller WordPress.
  • Gå igjennom eventuelle databaser og fjern ting som ikke skal være der. Det er ikke uvanlig at angriperne lager en ekstra administrasjons konto og lignende i for eksempel WordPress-databaser.
  •  Last deretter opp alt materialet som du vet er rent for virus og ta bort den midlertidige siden.

Om dere har mer enn et nettsted, er det viktig å vite at angriperen ofte laster opp ekstra filer på forskjellige steder i flere Nettsteder på en konto. Dette gjøres for at de skal kunne bruke filene for å ta seg inn igjen om man bare renser ett av flere nettsteder . Gå derfor gjennom alle nettsteder på kontoen.

Har du ikke backup av materialet, så er det mulig å tilbakestille fra backup hos oss.